Søndag d. 25.03.2018

Farvekraft ad helvede til

Plakat for filmen Farvekraft ad helvede til

En dokumentarfilm om en stor dansk maler- Danmarks Edward Munch.

Et portræt, fyldt med farvekraft, af en af Danmarks største ekspressionistiske malere, Jens Søndergaard.
Dokumentarfilmen giver et indblik i en følsom kunstner, på samme tid selvhævdende og sart, ensom og udadvendt. Hans barnlige sjæl levede side om side med en voldsom kunstnerisk udtrykskraft.
Han var en stor del af sit liv sin kone utro, og drak også for meget i perioder. Hans malerier afspejler det hele. Farverne nærmest vælter ud af lærrederne. Selv kaldte han det "Farvekraft ad helvede til".
Jens Søndergaard døde i 1957, men fik sat sig varige spor med sine malerier.
Hans pensel var ikke låst fast i regler og traditioner, men drevet af inspirationsbølger af smerte, patos og natur.
Som barn blev han svøbt ind i den vestjyske Jantelov, som han skulle smyge sig ud af, og den kraft havde han. Han valgte at være kunstner på trods, og kunst blev hjerteblod for ham i hans 61 år lange liv. Kunsten og maleriet blev hans raison d´être, hans eksistensgrundlag.
Filmen tager os med til mange af de hjem og steder Jens Søndergaards malerier hænger i dag.
Lige fra et kæmpe maleri på Aarhus Universitet til en lille akvarel hos en 90-årig dame i Hurup.
Hvad er kunstens værdi, og hvad betyder den for os? Det forsøger instruktør Anne Moulvad at anskueliggøre i denne poetiske dokumentar fyldt med malerier, nykomponeret fløjtemusik og fortællinger om Jens Søndergaard.
Kunsten består, mens livet foregår og …. forgår.

Længde: 1:29
Instruktør: Anne Holst Moulvad
Skuespillere: øndergaard
Censur: Tilladt for alle
Mere info

Væbnet med ord & vinger

Plakat for filmen Væbnet med ord & vinger

Søndag den 9. marts 1986 kastede digteren Michael Strunge sig ud af sit vindue fra sin lejlighed på 4. sal på Østerbro. Han blev 27 år gammel. Mere end 30 år efter vender han i VÆBNET MED ORD OG VINGER tilbage og fortæller om sit liv fra himmelperspektiv - om opvæksten i forstaden Hvidovre, hans drømme om at blive som idolerne Rimbaud og Bowie, hans gennembrud som digter og hans forhold til punk, musik, kunst, politik, kærlighed og ikke mindst døden.

Gennem interviews med mennesker som personligt kendte Strunge – kærester, venner og kollegaer – tegner VÆBNET MED ORD OG VINGER et billede af mennesket Michael Strunge og hans rejse til centrum af en ny generation af digtere i starten af 80’erne, hvor han blev et spejl for netop denne generations identitet og livsform, mens han kæmpede med maniodepressivitet og angstpsykotiske anfald, der i sidste ende slog ham ihjel. I en kombination af digterens recitering af egne digte tilsat instruktørens visuelle fortolkninger tegner filmen også et billede af Strunges kunstneriske indsats, hvor hans digte og prosa i vid udstrækning lever videre i unge generationer langt ud over den tid, hvori de blev skabt.

Længde: 1:46
Instruktør: ødt Jensen
Skuespillere: Michael Strunge
Censur: Tilladt over 11 år
Mere info

Loving Vincent

Plakat for filmen Loving Vincent

Filmen er skabt som verdens første 100% olieanimerede film. 150 kunstnere har malet hvert eneste ene af de malerier, der krævedes til filmens 65.000 frames.
Resultatet er en farvestrålende, fascinerende og berørende beretning om skaberglæde og lidenskab produceret af Oscar-vindende Breakthru Films og Trademark Films.Det er den 29. juli 1890. En såret mand vakler ned ad gaden i den lille franske by Auvres. Han holder sine hænder mod et frisk skudsår i maven. Manden er Vincent Van Gogh – på det tidspunkt endnu ukendt for omverden, i dag en af historiens største kunstnere. Hans tragiske død er til den dag i dag omgærdet af mystik og spekulationer. Hvem var det, der skød?

LOVING VINCENT er en helt usædvanlig form for film, der omfavner Van Goghs kunstnerskab, skæbne og død gennem hans stemme i sine breve og giver nyt liv til karaktererne på hans malerier.

Længde: 1:35
Censur: Tilladt fra 11 år
Mere info

CPH:DOX 18 - A Good Week for Democracy

Plakat for filmen CPH:DOX 18 -  A Good Week for Democracy

Det idylliske Almedalen på Gotland har siden 1968 været hjem for det svenske svar på Folkemødet. Her mødes tusindvis af politikere, pressefolk og ikke mindst PR-folk hver sommer for at diskutere, hvad der optager folket. Og for at blive set. For politik handler (også) om iscenesættelse, og vi er med både foran og bag kulissen i en skarp, morsom og indsigtsfuld film om det moderne demokratis tvivlsomme tilstand i en tid med Facebook og fake news. For kameraet kigger videre når alle andre kigger væk, og får øje på både absurditeten i den perfekte overflade og på det ægte engagement hos de folkevalgte. Cecilia Björks klarsynede film er en intelligent, visuel analyse af det politiske establishment og dets sammenfletning med medierne. Et ekkokammer af overlappende interesser og en markeds plads af meninger, hvor man er nødt til at gøre en indsats for at blive hørt. En god uge for demokratiet? Bedøm selv.

Længde: 1:14
Instruktør: örk
Censur:
Mere info

CPH:DOX 18 - Weapon of Choice

Plakat for filmen CPH:DOX 18 -  Weapon of Choice

Våben er big business i USA. Men den amerikanske våbenkultur viser sig ikke desto mindre fra sine mørkeste sider i 'Weapon of Choice', som starter med et enkelt våben og ender med en helt utrolig historie om lejemord og milliardsvindel. Glock-pistolen er ikke bare verdens mest populære håndvåben. Den er en popkulturel reference i alt fra gangsterrap til actionfilm. Men Glock-imperiet selv er lukket land, og manden bag er et mysterie, som filmen langsomt graver sig ind på gennem møder med tidligere ansatte og folk i periferien af kulten omkring ham. Et dunkelt spor af magt, penge, vold og politik, der fører til Glocks tidligere skatterådgiver, nu fængslet på 13. år for mord. Østrigske Fritz Ofner og producer Nikolaus Geyrhalter har skabt et mørkt og atmosfærisk studie i en kynisk milliardindustri med utallige menneskeliv på sin sorte samvittighed - og ikke kun i USA. Alligevel er det både chokerende og oprivende, hvad de får gravet frem i en sand 'slow burner' af en undersøgelse.

Længde: 1:30
Instruktør: Fritz Ofner, Eva Hausberger
Censur:
Mere info

The Square

Plakat for filmen The Square

Christian (Claes Bang) er succesfuld kunstnerisk chef på et moderne kunstmuseum. Han er i centrum af den kreative elite og tager sit job meget alvorligt. I dagene før åbningen af den prestigefyldte udstilling ”The Square”, bliver Christian udsat for et tricktyveri på åben gade. En oplevelse, han ikke kan slippe og sammen med sin assistent, Michael (Christopher Læssø), indleder han en jagt på tyven. Samtidig kræver journalisten, Anne (Elisabeth Moss), svar på kunstens store spørgsmål og oveni skal Christian stå på mål for den virale kampagne, som museets PR-bureau har skabt, og som bringer museet og dets kunstneriske leder i dyb krise.
”The Square” vandt Den gyldne palme i Cannes og er skrevet og instrueret af Ruben Östlund (Force Majeure), der igen holder et troldspejl op for den skandinaviske velmenende velfærdsborger og viser med skarp satire, hvor svært det kan være at efterleve egne idealer.
Kilde: Scanbox

Længde: 2:22
Instruktør: Östlund
Skuespillere: Claes Bang, Dominic West, Elisabeth Moss
Censur: Tilladt over 15 år
Mere info

120 slag i minuttet

Plakat for filmen 120 slag i minuttet

'Jeg tror, at det er svært at elske en film mere end denne’, udtalte juryformand Pedro Almodóvar, da Robin Campillons på én gang gribende, humoristiske og filmkunstnerisk prægnante drama havde verdenspremiere i Cannes, hvor filmen vandt både juryens Grand Prix og de internationale kritikeres pris. Filmens omdrejningspunkt er en gruppe aktivister i 1990’ernes Paris. AIDS-epidemien raser, mens myndigheder og medicinalindustri ser passivt til. Frustrationen vokser blandt aktivisterne i Act Up, som tvinges til at tage drastiske metoder i brug for at blive hørt. Og parallelt med det store drama, kæmper hver især med kærligheden, håbet og døden.

Længde: 2:23
Instruktør: Robin Campillo
Skuespillere: èle Haenel, érez Biscayart, Arnaud Valois
Censur: Tilladt over 15 år
Mere info